Ja układam głównie puzzle po 3 000 elementów bez segregacji. Zsypuję oba worki do pudełka i powoli układam. Może i trudniej jest, ale nie miałbym cierpliwości do wybierana pojedynczych elementów i przekładania tylu kawałków do osobnych pudełek.

To ja robię identycznie, jak TyCyber Killer pisze: ↑07 lut 2018, 17:55Ja też nie lubię segregować, ale robię to zawsze, nawet przy 500 el. Skraca mi to czas układania około 10x.
Segreguję na początku kolorami, lub jeśli się da to obiektami obrazka. Później pod koniec układania jak mi zostaje np jednolite niebo, to segreguję ponownie po kształtach.
Cieszę się, że ktoś też ma takie podejście jak ja. Już się bałem, że jakiś dziwny jestem.alpenliebe pisze: ↑07 lut 2018, 15:47Ja jestem z obozu niesegregujacychOddzielam zawsze tylko ramke, a potem zabawa
Oczywiscie czasami wydzielam sobie poszczegolne elementy np. kolorystycznie, ale rzadko, bo bardzo tego nie lubie. Tak jak mowisz, moze idzie dluzej, ale mi to absolutnie odpowiada.
Hahaha, robię identycznie! Trzeba tylko co jakiś czas poprawiać te niesforne puzzelki, które się odwracają
Ja taką metodą układam teraz Wenecję i muszę przyznać że jest to całkiem fajne. Wcześniej w większości przypadków sortowałam z grubsza kolorami i ramkę oddzielnie. Od ramki zawsze zaczyna mój mąż (jeśli układa ze mną), a ja ramkę układam jakoś w międzyczasie jak już jest do czego nawiązać.jagabaga pisze: ↑12 lut 2018, 10:56Po pierwsze oddzielam większość ramki, pomimo że od pewnego czasu układam ją jako ostatnią (czasem w tracie układania dokładam ją do fragmentów układanki, którym brakuje już tylko ramki). Równolegle, wciąż miąchając łapą/łapami w gąszczu puzzli, wstępnie oddzielam jakieś tam grupy kolorystyczne.
Ogólnie to w układaniu puzzli raczej nie ma żadnych zasad, każdy układa tak jak lubi i jak mu jest wygodniej
Byłam przekonana, ze każdy tak układa puzzlePawel pisze: ↑11 lut 2018, 20:11Cieszę się, że ktoś też ma takie podejście jak ja. Już się bałem, że jakiś dziwny jestem.alpenliebe pisze: ↑07 lut 2018, 15:47Ja jestem z obozu niesegregujacychOddzielam zawsze tylko ramke, a potem zabawa
Oczywiscie czasami wydzielam sobie poszczegolne elementy np. kolorystycznie, ale rzadko, bo bardzo tego nie lubie. Tak jak mowisz, moze idzie dluzej, ale mi to absolutnie odpowiada.
![]()