60 000
Moderator: Ann999
- Gosia_M
- Piąty stopień puzzlomaniactwa
60 000
Właśnie odkryłam, że w tym miesiącu Dowdle Folk Art ma wydać nowe największe puzzle What a Wonderful World z 60.000 elementów. Z tego co widziałam, to ma być 60 worków po 1000 elementów:
https://dowdlefolkart.com/products/worl ... est-puzzle
A przy okazji, skoro jest tu wiele osób z Wrocławia, to może kogoś to zainteresuje: "Wrocław układa największe puzzle świata"
https://zrzutka.pl/9hp4ye
https://dowdlefolkart.com/products/worl ... est-puzzle
A przy okazji, skoro jest tu wiele osób z Wrocławia, to może kogoś to zainteresuje: "Wrocław układa największe puzzle świata"
https://zrzutka.pl/9hp4ye
Ostatnio zmieniony 16 października 2022, 09:56 przez Gosia_M, łącznie zmieniany 1 raz.
- AgitaDynamita
Re: 60000

Ciekawe czy byłaby możliwość na dołącznie do układaczy takich puzzli? Zrzutka wtedy rozumie się sama przez się.
EDIT: doczytałam szczegóły, nie było pytania.
- Czak Noris
Trochę za bardzo napaćkane na tym obrazku, ale to i tak lepsze niż 60 osobnych obrazków oddzielonych ramkami. Granica 100k coraz bliżej 

Puzzle to nie martini. Najlepiej je dobrze wymieszać 

Mnie też się podobają, pewnie jest wiele ciekawych szczegółów to się może nie znudzi po 35 woreczku
Do tej pory to wg mnie najfajniejszy obraz mega-puzzlowy, podział na woreczki bardzo przystępny
Może Chrumcia się za niego weźmie
Może Chrumcia się za niego weźmie
- k4si4
Re: 60 000
Costco sprzedaje te puzzle za $599.99.
https://www.costco.com/the-world%E2%80% ... 79575.html
Zaszaleli trochę z ilością. Nie rozumiem do końca przyjemności z układania 60000 podzielonych po 1000. Do tego niestety dochodzi miejsce gdzie takie skladac
https://www.costco.com/the-world%E2%80% ... 79575.html
Zaszaleli trochę z ilością. Nie rozumiem do końca przyjemności z układania 60000 podzielonych po 1000. Do tego niestety dochodzi miejsce gdzie takie skladac
-
- Pierwszy stopień puzzlomaniactwa
Dopiero teraz odkryłem że ktoś podlinkował tu moją zbiórkę. Jestem organizatorem tego przedsięwzięcia. Jak widać zbiórka zakończyła się sukcesem, puzzle są już fizycznie w Polsce, czekają na odprawę celną.Gosia_M pisze: 13 października 2022, 14:12 Ciekawe, czy i za ile będą dostępne na naszym rynku. Na tej zrzutce wyliczyli 7800, to "trochę" za dużo jak dla mnie![]()
Na cenę końcowa wpływa wysoki koszt transportu (kilkaset dolarów, paczka na wymiary 49*49*120 cm i waży 48 kg), cło i VAT. Jak się okazuje unijne zasady importu są takie, że cło nalicza się i od ceny i od transportu, a do tak oclonej kwoty dokucza się jeszcze VAT
Puzzle nie będą dostępne w Europie w oficjalnej dystrybucji, informacja od producenta. W cenie 600$ są sprzedawane tylko w kontynentalnej części USA. W ogóle o tej cenie dowiedziałem się z grupy międzynarodowej, na moich telefonie i komputerze nawet nie wyświetlają się strony z ofertami. Np. znajomy z USA podesłał mi linki z Amazon których ja nie mogę otworzyć.
Ten egzemplarz puzzli który ułożymy, będzie uroczyście złożony w całość 23.01.2023 w dniu finału WOŚP (który to dzień jest jednocześnie Międzynarodowym Dniem Puzzli), przez dwa tygodnie będzie udostępniony do zwiedzania dla publiczności. Puzzle zostaną zlicytowane na rzecz WOŚP. Tak więc co najmniej jeden egzemplarz będzie można kupić bez zbędnych formalności i czekania na wysyłkę z USA

- Gosia_M
A kiedy je zamawiałeś? Widziałam gdzieś, jak ktoś narzekał, że czeka już na nie kilka miesięcy. Tym bardziej super, że są już w Polsce (chociaż zupełnie się nie orientuję, ile taka odprawa celna może potrwać).Żelaznywładsson pisze: 26 listopada 2022, 00:32 Dopiero teraz odkryłem że ktoś podlinkował tu moją zbiórkę. Jestem organizatorem tego przedsięwzięcia. Jak widać zbiórka zakończyła się sukcesem, puzzle są już fizycznie w Polsce, czekają na odprawę celną.
Na cenę końcowa wpływa wysoki koszt transportu (kilkaset dolarów, paczka na wymiary 40*40*120 cm i waży 48 kg), cło i VAT. Jak się okazuje unijne zasady importu są takie, że cło nalicza się i od ceny i od transportu, a do tak oclonej kwoty dokucza się jeszcze VAT
Puzzle nie będą dostępne w Europie w oficjalnej dystrybucji, informacja od producenta. W cenie 600$ są sprzedawane tylko w kontynentalnej części USA. W ogóle o tej cenie dowiedziałem się z grupy międzynarodowej, na moich telefonie i komputerze nawet nie wyświetlają się strony z ofertami. Np. znajomy z USA podesłał mi linki z Amazon których ja nie mogę otworzyć.
Ten egzemplarz puzzli który ułożymy, będzie uroczyście złożony w całość 29.01.2023 w dniu finału WOŚP (który to dzień jest jednocześnie Międzynarodowym Dniem Puzzli), przez dwa tygodnie będzie udostępniony do zwiedzania dla publiczności. Puzzle zostaną zlicytowane na rzecz WOŚP. Tak więc co najmniej jeden egzemplarz będzie można kupić bez zbędnych formalności i czekania na wysyłkę z USA![]()
Różnica w cenie od producenta i w innych sklepach jest spora, a na dodatek w takim costco.com puzzle są dostępne od ręki. Niestety, skoro w Polsce strona tego sklepu nie działa, to nie spodziewałabym się, że mogą je tutaj wysłać.
Powodzenia w układaniu i składaniu w całość!

- kallarepka
Fajna inicjatywa. Ciekawa jestem relacji ze składania całości. Cel zacny, ale też fajna promocja puzzli.
- Puzzabell
- Kontakt:
Żelaznywładsson pisze: 26 listopada 2022, 00:31
Ten egzemplarz puzzli który ułożymy, będzie uroczyście złożony w całość 23.01.2023 w dniu finału WOŚP (który to dzień jest jednocześnie Międzynarodowym Dniem Puzzli), przez dwa tygodnie będzie udostępniony do zwiedzania dla publiczności. Puzzle zostaną zlicytowane na rzecz WOŚP. Tak więc co najmniej jeden egzemplarz będzie można kupić bez zbędnych formalności i czekania na wysyłkę z USA![]()
Świetna akcja, żałuję, że nie wiedziałam wcześniej.
Powodzenia w logistyce całości - odbiór od tych 60 osób ułożonych kawałków w odpowiednim terminie, niezłe wyzwanie!
Gdzie będzie wystawa? Aż się wybiorę do Wrocka zobaczyć.
I love the smell of fresh puzzle in the morning.
Spis ułożonych puzzli *** Album Flickr *** Projekt "Big & Small" *** Lekcja Anatomii *** Tryptyki
Spis ułożonych puzzli *** Album Flickr *** Projekt "Big & Small" *** Lekcja Anatomii *** Tryptyki
- mpiat1
Ojj, daaawno nie zaglądałem na forum a tu takie akcje...
Powiem tak: mieszałbym
Już wiadomo gdzie można to będzie zobaczyć? Chętnie bym się wybrał
Powiem tak: mieszałbym

Już wiadomo gdzie można to będzie zobaczyć? Chętnie bym się wybrał
Zabawni są ... z opisu:
... years, decades, lifetimes 
Kod: Zaznacz cały
Excellent brain boosting activity
Hours, days, and weeks of engaging fun

I'm puzzled.
- Gosia_M
Hej, właśnie wróciłam do domu z akcji wspólnego układania tych puzzli. Zajęło nam to niespełna 20 godzin i jeszcze około pół godziny na złożenie ich w całość. Więcej napiszę jak odeśpię, wspomnę tylko o tym, że jakość tych puzzli jest tragiczna.
- Gosia_M
Niestety nie sądzę, by udostępniono je publicznie - będą zdobić jedną ze ścian w biurze, podobnie jak ułożone w zeszłym roku 48000 Grafiki. Chyba, żeby firma zdecydowała się kiedyś zrobić jakieś dni otwarte? Było trochę szumu o tym evencie w lokalnych mediach więc kto wie...Berry pisze: 14 stycznia 2023, 15:34 O ekstra! Czekam na więcej informacji bo chcę je zobaczyć na żywo!![]()
Puzzle obecnie są w trakcie przygotowania do montażu, już są podzielone na mniejsze kawałki i podklejone folią, muszą być jeszcze tylko zabezpieczone klejem od frontu (przed kawą, odciskami palców, itp.) i we wtorek zostaną zamontowane na ścianie.
Jeśli chodzi o wspomniane media, to Rafał (organizator akcji) mówił, że wspominał im o wrocławskiej inicjatywie i jej szlachetnym celu oraz ogólnie chciał trochę wypromować nasze hobby, ale z tego co widzę niektórzy dziennikarze postanowili zrobić z tego jakąś rywalizację - zupełnie jakby to miało jakieś znaczenie kto pierwszy kupił puzzle, czy komu pasował wcześniejszy termin... Jakby tak było naprawdę, to puzzle zostałyby ułożone na początku grudnia by zdążyć przed Judy z USA

@Żelaznywładsson - weźcie proszę pod uwagę, że złożenie tego w całość może zająć dłużej niż planujecie i mogą być potrzebne jakieś narzędzia typu nożyk i młotek :/ Układany przez nas egzemplarz miał na szczęście wszystkie elementy (co ponoć nie jest regułą), ale widać przesuniecie obrazu pomiędzy sekcjami, a ich poziom spasowania jest tragiczny. Ponadto cały obraz ma nieco inne wymiary niż podaje producent i w ogóle ma krzywe zewnętrzne krawędzie

Pomijając ww. problemy jestem bardzo zadowolona, ponieważ zabawa była przednia i takie wspólne układanie jest rewelacyjnym sposobem na integrację

Gratuluję udziału, super dywanik!
Będzie można je obejrzeć w Muzeum Narodowym:
Będzie można je obejrzeć w Muzeum Narodowym:
żródło29.01.2023 r. kiedy przypada 31. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i który to dzień jest jednocześnie Międzynarodowym Dniem Puzzli, złożymy je w całość w Muzeum Narodowym we Wrocławiu, gdzie przez dwa tygodnie będą dostępne do oglądania. Puzzle zostaną zlicytowane na rzecz WOŚP.
- kallarepka
Układać ich nie miałabym ochoty, ale zrobić sobie takie fajne zdjęcie na puzzlowym dywaniku już bardziej. 

- Gosia_M
Szczerze mówiąc, to ja też już więcej ochoty na ich układanie nie miałam i na szczęście nie musiałamkallarepka pisze: 16 stycznia 2023, 14:42 Układać ich nie miałabym ochoty, ale zrobić sobie takie fajne zdjęcie na puzzlowym dywaniku już bardziej.![]()

Tutaj jest link to aukcji tych puzzli, które będzie można obejrzeć we Wrocławiu.
- Gosia_M
Dokładnie o tym samym pomyślałam. Ostatnio wszędzie widzę/słyszę, że są braki w nowych puzzlach. Chociaż jeśli chodzi o te 60000, to akurat nie jest odosobniony przypadek

To coś nowego.Gosia_M pisze: 14 stycznia 2023, 09:46 ... wspomnę tylko o tym, że jakość tych puzzli jest tragiczna.
20230114_094448.jpg
Chodzący z psami.