9000+ Moje osiągniecia

Yamakuzo
Pierwszy stopień puzzlomaniactwa

9000+ Moje osiągniecia

Post autor: Yamakuzo »

Witam.
Ogólnie jest to mój pierwszy post na tym forum. Dzięki za akceptacje mojego konta na tym forum. Chciał bym się pochwalić swoimi ułożonymi puzzlami :D. Wiem brzmi banalnie, ale ogólnie nie mam nawet komu się pochwalić ( chyba nikogo to nie jara jak mnie :lol: ) może jestem dziwny. Mamy czasami kaprys na układanie puzzli z żoną. Ogólnie układamy jakieś 1000-1500szt. ale takie to tylko układam i składam z powrotem do pudełka :P . Kiedyś (2016rok) wzięła mnie chęć na ułożenie czegoś większego. Potrzebowałem jakiegoś wyzwania 8-) . Pomyślałem ze kupie 9000szt i padło na Ravensburger 9000El. Astrologia 178056. Na początku układania nie zdawałem sobie sprawy jak duże są te puzzle :shock: . Mieszkaliśmy w kawalerce 25m2 wiec rozłożenie i posortowanie puzzli to był po prostu dramat. Nie licząc jeszcze miejsce na układanie tego obrazka. No ale jakoś się udało. Pierwszy worek układaliśmy bardzo długo ze względu na to że po ułożeniu znaków zodiaku tło było po prostu męką. Odpuściliśmy po jakimś czasie były w pół ułożone w pół rozłożone i tak przez 6-8 miesięcy. Potem przyszła wyprowadzka do większego mieszkania. Wiec stwierdziliśmy ze do czasu wyprowadzki musimy to ułożyć przykleić na HDF i obramować. Mieliśmy ok 2 miesiące na ułożenie no ale finalnie udało się ogarnąć 1 worek tło i całość 2 worka :D . Wyszło fajnie ale 1szt z 2 worka zgubił się i się nie odnalazł aż do wyprowadzki. Szkoda bo taki niesmak został trochę że tyle pracy a to dziurawe w 1 miejscu. Postanowiłem ze sam wytnę z grubszej tektury kształt puzzla i pomaluje na czarno- fioletowy kolor tak żeby pasował. Efekt wyszedł super bo nie dawno jak patrzyłem na obraz nie mogłem go namierzyć 8-).
Wyszło to tak:
Obrazek
Puzzle przyklejone na HDF grubość 2-3mm (nie pamiętam) ale nie grubsza. Przyklejona klejem Medium Plaid Mod Podge Matte Finish
oraz zabezpieczone od zewnątrz także tym klejo/lakierem ? :lol: . Listwy sosnowe (chyba) 1-2cm grubości na 10cm szerokości ucięte pod kątem 45 stopni i pobejcowane pod kolor tła. Myślę ze wyszło fajnie. Jedyny minus taki ze za mała HDF przygotowałem i musiałem wejść listwami na puzzle bo inaczej by się nie trzymały. Uchwyty przykręcone do listew i tak O. :lol: . Jednym słowem byłem z siebie zadowolony ze swojej pracy. Wisi aktualnie u teściów w sypialni.
W tym roku znowu naszło nas na jakieś wyzwanie w postaci większych puzzli. Tym razem wybrałem coś zdecydowanie łatwiejszego ze względu na ograniczony czas ( dzieci, praca itp) dużo się zmieniło od pierwszego wyzwania.
Padło na Trefl Puzzle Unlimited Fit Technology 9000el. The Greatest Disney Collection 81020
Tutaj nie ma nawet co się rozpisywać. Nie było to takie wyzwanie jak z 1 pozycją puzzle podzielone na 6 worków po 1500szt więc bardziej dla młodzieży niż dla dorosłych, ale i tak jestem zadowolony z ułożenia tego. Poszło szybko i sprawnie nie przerywałem układania na więcej niż 3 dni. Układało się przyjemnie było widać szybko efekty. Ostatni worek ułożyłem w 6-7h. Tak nie mogłem się doczekać aż przykleję i powieszę na ścianie. Całość zajęła jakoś miesiąc bo święta i chrzciny u dziecka. Żebym miał wolny czas z tydzień bez pracy i dzieci też bym pewnie to ułożył :lol:
Wyszło tak:
Obrazek
Też super nawet bym powiedział że lepiej niż pierwszy obrazek. Takie obrazki bardziej mi się podobają po prostu.
Puzzle przyklejone również na HDF wymierzone tak żeby było miejsce na listwy. Listwy plastikowe cienkie (grubość puzzla) przyklejone klejem z tubki bezbarwnym. Ucięte pod kątem 45 stopni. Puzzle przyklejone na tańszy klej VICOL oraz tez zabezpieczone od zewnątrz tym klejem. Uchwyty do powieszenia przyklejone klejem z tubki. Jakieś nierówności na krawędziach dookoła ramy przykleiłem taśmę czarną żeby nie było widać HDF i to tyle. :P .
Teraz na razie odpoczynek od układania, ale w przyszłości chciałbym ułożyć puzzle z kategorii 40320. Najprawdopodobniej będa to Ravensburger Disney Moments 40320el o ile pozwoli na to budżet :D .
Dajcie znać Puzzlomaniacy jak podobają się wam nasze. :). Jestem ciekaw waszych komentarzy co wam się podoba a co nie podoba lub co moglibyśmy poprawić. Liczę na szczery odzew.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Wojciech
Piąty stopień puzzlomaniactwa

Re: 9000+ Moje osiągniecia

Post autor: Wojciech »

Trafiłeś w bardzo dobre miejsce, aby się pochwalić. Tutaj wszyscy jaramy się puzzlami. :D
Awatar użytkownika
Tradi

Post autor: Tradi »

Genialne. Te zodiakowe szczegolnie.
Okraszone swietnymi wspomnieniami ktore z pewnoscia zostana z Wami jak dlugo tylko beda wisiec na scianie - albo i na zawsze :)
Super ze podzieliles sie ta historia.
Witaj !
aneta

Post autor: aneta »

Oba gigantyczne :D Na żywo muszą robić ogromne wrażenie :P
Yamakuzo

Wojciech pisze: 05 maja 2024, 17:40 Trafiłeś w bardzo dobre miejsce, aby się pochwalić. Tutaj wszyscy jaramy się puzzlami. :D
Dobrze wiedzieć jak coś ułożę na pewno pokaże efekt końcowy :)
Yamakuzo

aneta pisze: 05 maja 2024, 18:23 Oba gigantyczne :D Na żywo muszą robić ogromne wrażenie :P
Robią szczególnie te znaki zodiaku jak wpadnę raz na jakiś czas do teściów to zawsze zaglądam do pokoju żeby popatrzeć :D
Yamakuzo

Tradi pisze: 05 maja 2024, 17:51 Genialne. Te zodiakowe szczegolnie.
Okraszone swietnymi wspomnieniami ktore z pewnoscia zostana z Wami jak dlugo tylko beda wisiec na scianie - albo i na zawsze :)
Super ze podzieliles sie ta historia.
Witaj !
Wiszą już tyle lat a one wyglądają jak nowe. Duże sukcesy na zawsze w głowie ;)
Awatar użytkownika
kallarepka

Post autor: kallarepka »

Rewelacja! Wyglądają świetnie powieszone! :) Takie duże rozmiary to rzeczywiście trzeba eksponować, a nie składać.
Czekam na 40k, ostatnio mniej tu u nas takich dużych wyczynów, więc miło będzie pokibicować!
Yamakuzo

kallarepka pisze: 06 maja 2024, 16:47 Rewelacja! Wyglądają świetnie powieszone! :) Takie duże rozmiary to rzeczywiście trzeba eksponować, a nie składać.
Czekam na 40k, ostatnio mniej tu u nas takich dużych wyczynów, więc miło będzie pokibicować!
Jak juz coś zakupie z takich mega wielkich formatów i zaczniemy układać to na pewno bede na bieząco wstawiac posty 8-) ale to jeszcze troche czasu potrzebujemy ;)
Awatar użytkownika
Vicky

Post autor: Vicky »

Witaj. Oczywiście miło nam, że dołączyłeś. Miło, że puzzle sprawiają ci tyle frajdy. Zapewne będziesz miał sporą ilość followersów. I niejedną szanse na pochwalenie się swoim dorobkiem. Niemniej na początek mała uwaga techniczna.
Już zrobiłeś wejście smoka, ale przydało by się dokonać oficjalnego wpisu z tzw. Powitaniem. Link tu do wątku. Poproś tam administratora o założenie galerii. Chwilę to potrwa, ale ostatecznie będziesz miał przypisaną swoją prywatną przestrzeń na Forum. Ważne to, bo dla większości będzie zwyczajnie prościej odnaleźć cię w natłoku użytkowników. I zachowamy swego rodzaju porządek. ;)
Pozdrawiam.
V.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamakuzo”