Reset hasla nie dziala.

Pomoc techniczna, uwagi, propozycje.
tttt
Pierwszy stopień puzzlomaniactwa

Reset hasla nie dziala.

Post autor: tttt »

Witam,

funkcja resetu hasla nie dziala. Emaile nie sa wysylane.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
relestat
Czwarty stopień puzzlomaniactwa

Re: Reset hasla nie dziala.

Post autor: relestat »

Wysyłanie maili poprzez skrypt forum nie działa już od dawna, więc ani nie zresetujesz hasała, ani nie skontaktujesz się z nikim korzystając z tej metody.
tttt

No wlasnie zauwazylem, tak mi nasuwa pytanie w czym jest problem ?
W koncu wysylanie emaili to jedna z najstarszych funkcjonalnosci w Internecie :-)
Co ma zrobic w takim razie user, ktory zapomnial hasla ? Na poczatku myslalem, ze to problem na styku z Gmailem powiedzmy, ze
mogloby sie zdazyc, ze lokalny serwer jest na tyle slabo skonfigurowany, iz google odrzucaja jakiekolwiek maile.
Zalozylem wiec alternatywne konto z prywatnej domeny ale tu nie ma zadnej interakcji po stronie SMTP.
Ewidentnie jest blad po stronie generujacej lub wysylajacej maile.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin S. Puzzler
Administrator

Post autor: Marcin S. Puzzler »

tttt pisze: 18 lutego 2022, 10:04 Witam,

pozdrawiam
Próbowałem zmienić to do czego mam dostęp ale nic nie pomogło.
Doraźnie mogę Ci zmienić hasło ręcznie - odezwij się w PW.
Awatar użytkownika
relestat

tttt pisze: 18 lutego 2022, 11:10
Zalozylem wiec alternatywne konto z prywatnej domeny ale tu nie ma zadnej interakcji po stronie SMTP.
O czym Ty w ogóle piszesz?? Ustawienie SMTP na swoim serwerze nie mają nic wspólnego z odbieraniem maili.
Co najwyżej możesz grzebać w ustawieniach POP3 albo IMAP, ale to i tak nic nie da, bo
- te protokoły służą do pobrania OTRZYMANEGO maila, przechowywanego już na Twoim pocztowym serwerze, a nie do buszowania po serwerze nadawcy
- jeśli serwer forum nie wysyła maili - a nie wysyła, bo pół roku temu to sprawdzałem - to można se zmieniać wszystkie możliwe ustawienia do usr. śmierci.

Skrypt forum albo jego serwer - jest źle skonfigurowany.
Awatar użytkownika
Marcin S. Puzzler
Administrator

relestat pisze: 18 lutego 2022, 19:16 Skrypt forum albo jego serwer - jest źle skonfigurowany.
Wersja skryptu od jakiegoś czasu jest nieaktualna, poprosiłem Łukasza o zmianę, może to pomoże.
tttt

relestat pisze: 18 lutego 2022, 19:16
tttt pisze: 18 lutego 2022, 11:10
O czym Ty w ogóle piszesz?? Ustawienie SMTP na swoim serwerze nie mają nic wspólnego z odbieraniem maili.
Co najwyżej możesz grzebać w ustawieniach POP3 albo IMAP, ale to i tak nic nie da, bo
- te protokoły służą do pobrania OTRZYMANEGO maila, przechowywanego już na Twoim pocztowym serwerze, a nie do buszowania po serwerze nadawcy
- jeśli serwer forum nie wysyła maili - a nie wysyła, bo pół roku temu to sprawdzałem - to można se zmieniać wszystkie możliwe ustawienia do usr. śmierci.

Skrypt forum albo jego serwer - jest źle skonfigurowany.
Nie chce byc nieuprzejmy... hmm.. jakby tu powiedziec, wiesz zajmuje sie tym zawodowo (sieciami IP, dawniej serwerami) juz prawie 30 lat i tajniki protokolu SMTP zglebialem w polowie lat '90. Wiesz protokol w kontekscie sieci to zbior regol, ktorych przestrzeganie gwarantuje dogadanie sie pomiedzy klientem a serwerem. Do wymiany emaili z tego co mi wiadomo dalej funkcjonuje w Internecie protokol warstwy aplikacyjnej - SMTP i o tym wlasnie pisze.

Aby to wszystko dzialalo musi istniec zazwyczaj serwer SMTP, ktory wysle list i serwer, ktory go odbierze, ktory rowniez uzywa SMTP. Tak w teorii, bo w praktyce da sie to tak zrobic aby ominac ten pierwszy (maloprawdopodobna konfiguracja ale teoretycznie mozliwa). Forum wysyla listy zapewne jako zwykly klient serwera w swojej domenie, wiec moze uzywac protokolow klienckich POP3, IMAP albo poprostu serwera SMTP dedykowanego dla swojej domeny. Zaleznie od konfiguracji, ktora zapewne tutaj jest bledna. Niemniej interakcja pomiedzy dwoma serwerami dla poszczegolnych domen odbywa sie zawsze z uzycie protokolu SMTP. Serwery SMTP dla okreslonej domeny latwo ustalic - w tym przypadku sa ich trzy (mx1.zenbox.pl, mx2.zenbox.pl, mx3.zenbox.pl).

Chcac ustalic przyczyne bledu poprostu wymuszam reset hasla i oczekuje polaczenia SMTP z powyzszych serwerow na swoim wlasnym serwerze SMTP, ktory obsluguje moja wlasna domene, ktorej uzylem do zalozenia konta. Oczekuje interakcji w ramach SMTP z mysla, ze cos pojdzie nie tak, np zle ustawienie spf dla domeny lub cos podobnego. Nie ma jednak zadnego ruchu przychodzacego ze wspomnianych MX-ow, stad wniosek, ze problem jest po stronie nadajacego. Prawdopodobnie na styku konfiguracji forum i dedykowanego serwera SMTP dla domeny puzzleforum.pl. Nie ma w tym zadnej magii.
W przypadku uzycia konta w domenie gmaila, nie mam takiej mozliwosci, poniewaz nie mam dostepu do serwerow googla. Przyczyny nieprzychodzenia poczty moga byc rozne i przy ich ustalaniu zazwyczaj schodzi sie w dol w tak zwanym stosie sieciowym. Niemniej nie majac dostepu do calosci konfiguracji mozna pokusic sie o wstepna diagnoze gdzie jest problem, posiadajac dostep np do serwera, ktory powinien odebrac poczte.

Skoro nie wiesz o czym pisze, to nie pouczaj prosze. Sadzac po tresci odpowiedzi, znajomosc POP3, IMAP, SMTP posiadasz raczej, ze tak to ujme - nieperfekcyjna i wybacz ale nie skorzystam z twojego doswiadczenia i wiedzy.

Poprostu chcialem zresetowac haslo i przez mysl mi nie przeszlo, ze moze to nie dzialac z tak prozaicznego powodu, jak niepoprawna konfiguracja serwera pocztowego po stronie aplikacji.
tttt

Marcin S. Puzzler pisze: 18 lutego 2022, 18:27
tttt pisze: 18 lutego 2022, 10:04 Witam,

pozdrawiam
Próbowałem zmienić to do czego mam dostęp ale nic nie pomogło.
Doraźnie mogę Ci zmienić hasło ręcznie - odezwij się w PW.
Dzieki Marcin, juz pozostane przy "nowym" koncie. Wiele nie stracilem ;-)

Zakladam, ze to jakis VPS, wiec pewnie wielkiego pola manewru nie masz, jesli chodzi o debugowanie problemu.
Jesli masz dostep do logow aplikacji, to jest to najlepsze miejsce do sprawdzenia co sie dzieje.
Przyczyn moze byc naprawde wiele, od zle dzialajacego (nieaktualnego ?) skryptu po niepoprawne paramtery.
Pamietasz moze z jakiego adresu email zwykle przychodzily takie powiadomienia ?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin S. Puzzler
Administrator

Problem w tym, że dostępu do serwera nie mam. Tylko dostęp do panelu administracji forum na naszej głównej stronie. Łukasz (drugi administrator) to ogarnia (poprosiłem go o interwencję).
I większość rzeczy, o których piszesz jest dla mnie niezbyt zrozumiała :lol:

W każdym razie serwer STMP jest u nas wyłączony (powinna działać lokalna funkcja pocztowa).
tttt

Z tego co widze w DNS'ach to faktycznie adres IP, na ktorym dziala forum jest uprawniony do wysylania emaili , jak i setki innych adresow w sumie tez, ktore pewnie sa w posiadaniu tego "zenboxu". Osobiscie nie jestem pewien, czy chcialbym taka konfiguracje dla swojej domeny ale to inna kwestia :)
Jest szansa, ze to co nazywasz lokalna funkcja pocztowa ma w zwiazku z tym podstawe zadzialac :). Wydaje sie tez, ze powinno to omijac problemy zwiazane z uwierzytelnianiem sie i autoryzacja na serwerze SMTP. W sumie troche dziwne, ze nie dziala.
Jakos nigdy nie mialem potrzeby uruchamiania phpBB, nie znam tej aplikacji i ciezko powiedziec co moze powodowac taki stan rzeczy. Tym bardziej jak wczesniej dzialalo i przestalo.
Awatar użytkownika
Marcin S. Puzzler
Administrator

Dzięki za pochylenie się nad tematem. Liczę, że Łukasz szybko zadziała bo problem faktycznie jest spory. Wcześniej jakoś nie zwróciłem na niego uwagi.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
relestat

tttt pisze: 18 lutego 2022, 22:45 Z tego co widze w DNS'ach to faktycznie adres IP, na ktorym dziala forum jest uprawniony do wysylania emaili
Adres IP ma uprawnienia do wysyłania maili ?????
I Ty 30 lat zajmujesz się sieciami? Chyba w googlu.
EOD.
tttt

wyobraz sobie, ze google kiedys nie istnialo i niektorzy pamietaja takie czasy
tttt

relestat pisze: 19 lutego 2022, 00:54
tttt pisze: 18 lutego 2022, 22:45 Z tego co widze w DNS'ach to faktycznie adres IP, na ktorym dziala forum jest uprawniony do wysylania emaili
Adres IP ma uprawnienia do wysyłania maili ?????
I Ty 30 lat zajmujesz się sieciami? Chyba w googlu.
EOD.
No nie sam adres, to skrot myslowy. Nazwijmy to "host", ktory taki adres posiada przypisany do interfejsu sieciowego. Lepiej brzmi ?
I wyobraz sobie, ze mozna zdefiniowac, z jakich adresow IP maja prawo wychodzic emaile w swiat dla konkretnej domeny. Definiuje sie to przy pomocy rekordow SPF (Sender Policy Framework) w rekordach tekstowych DNS (Domain Name system). Na przyklad dla domeny puzzleforum.pl administrator - zapewne zenbox - zdefiniowal to w nastepujacy spospob:

puzzleforum.pl descriptive text "v=spf1 a mx include:_spf.zenbox.pl -all"

idac w dol za wpisem dla _sp.zenbox.pl otrzymujemy na przyklad:
_spf.zenbox.pl descriptive text "v=spf1 include:_netrange1.zenbox.pl include:_netrange2.zenbox.pl include:_netrange3.zenbox.pl -all"
_netrange1.zenbox.pl descriptive text "v=spf1 ip4:46.245.193.0/24 ip4:2.57.136.0/22 ip4:2.57.136.168/29 include:_spf.emaillabs.net.pl -all"

tutaj masz juz konkretne zakresy adresow IP, poczynajac dla przykladu od sieci 46.245.193.0 z maska 24 bitowa (jesli taki zapis cokolwiek Ci mowi) i tak dalej. Zakladm, ze taki wpis jest "uniwersalny" w zenbox dla domen, ktorych serwery pocztowe zenboxu pelnia role "mail exchenger'ow" i dla ktorych kontroluja oni serwery nazw. Moze dla zenboxa jest to wygodne ale dla jego klientow stwarza pewne mozliwosci naduzycia.

W obecnych czasach znaczna wiekszosc serwerow pocztowych sprawdza i respektuje rekordy SPF. Zapewnia to ochrone przed spamowaniem i podszywaniem sie pod cudza domene. Jednoczesnie obecne ustawienie pozwala na to, ze dziala "lokalna funkcja pocztowa". Jakby SPF byl ustawiony zgodnie ze sztuka, to trzeba by bylo uzuepnic go o adres forum lub skonfigurowac w aplikacji phpBB poproawnie serwer SMTP i za jego posrednictwem wysylac emaile, co by wlasciwie bylo bardziej w stylu "dobrych praktyk".
Serwerem pocztowym nazywam system z serwerem (jako usluga/daemonem) SMTP - to tez skrot myslowy.

Rozumiem, ze tobie Internet kojarzy sie z firma Google, ewentualnie z Face Bookiem lub ogolenie ze stronami WWW, pojecie o funkcjonowaniu emaili tez masz takie, jakie masz. Moze i slyszales nazwe typu IMAP4 albo POP3, zapewne tylko dlatego, ze wystepuja w konfiguracji klienta pocztowego i trzeba zawsze cos tam wpisac. Zamykam dyskusje, bo poziom "Komputer Swiat" troche mnie meczy zwlaszcza w przypadku, gdy mimo wszystko biore pod uwagem, ze to forum o puzzlach i niezrecznie jest odnosic sie do niewiedzy w innych kwiestiach.
Awatar użytkownika
Cyber Killer
Piąty stopień puzzlomaniactwa
Kontakt:

Post autor: Cyber Killer »

Fiu fiu, ale się porobiło...

Czy problem dalej jest? Jeśli tak to mam fajne i skuteczne rozwiązanie, bez robienia doktoratu z spfów 🙂. Wysyłka maili to jedna z rzeczy które są mega skomplikowane bez sensu, a tym bardziej nie warto się w to pchać w ramach projektów hobbystycznych. Ale można wykorzystać serwer kogoś innego.

Jeśli jest opcja zainstalować coś na serwerze to jest parę programów które są proxy serwerem pocztowym smtp. Udają lokalny serwer, a faktycznie wysyłają poprzez konto na zewnętrznym serwerze, omijając cały ból głowy z antyspamem. Jeden z takich jaki skutecznie używam na moich systemach jest msmtp. Pomogę w konfiguracji jeśli trzeba.

Koledze po fachu tttt, dzięki za głębsze spojrzenie, ale mając tutaj tylko rolę doradczą, nie ma wiele powodu aby budować gwiazdy śmierci, bo osoby zarządzające forum nie będą miały wystarczających umiejętności ich skutecznie użyć. Niemniej fajnie że nie jestem tu sam do pomocy :-).
galeria ułożonych || wymiana/sprzedaż || puzzlowa wishlista || metryczka puzzli

Precz z szarym, jednolitym niebem, zmorą puzzli.
Niech ręka artysty triumfuje nad przeciętnością i dostarcza nam przepięknych fotomanipulacji.
Awatar użytkownika
Vicky

Post autor: Vicky »

Tak. Możliwość resetu i poprawnej nowej konfiguracji hasła jest opcją niezbędną.
Sam się nieraz zastanawiałem, co zrobię gdyby mi wszystko z kompa padło. :lol:
Awatar użytkownika
agiciak
Drug stopień puzzlomaniactwa
Drug stopień puzzlomaniactwa

Post autor: agiciak »

Cześć, a czy mogę prosić o pomoc z resetowaniem hasła? :D Niestety dane do logowania zapisały mi się jedynie na telefonie, wygodniej mi jednak korzystać z forum z komputera stacjonarnego, a żeby zresetować hasło trzeba pamiętać stare :')
Awatar użytkownika
Vicky

Post autor: Vicky »

agiciak pisze: 31 lipca 2024, 11:17 Cześć, a czy mogę prosić o pomoc z resetowaniem hasła? :D Niestety dane do logowania zapisały mi się jedynie na telefonie, wygodniej mi jednak korzystać z forum z komputera stacjonarnego, a żeby zresetować hasło trzeba pamiętać stare :')
Skoro "telefon zapamiętał", to musisz mieć to hasło zapisane w ustawieniach. Wystarczy odszukać. Korzystając z przeglądarki szukaj tam. Albo jeśli w zapisanych hasłach google, to szukaj na tzw. Koncie uzytkownika. Gdzieś musi być podgląd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uwagi dotyczące forum”