OLX - wątek zbiorczy

Ciekawostki wyszperane na Allegro, Ebay itp.
Ewik
Piąty stopień puzzlomaniactwa

Re: OLX - wątek zbiorczy

Post autor: Ewik »

Kolejne puzzle.

Asterix Ravensburger 3000, kompletne.

https://m.olx.pl/d/oferta/puzzle-3000-a ... bserved_ad

I Yerka Castorland 3000. Chess on the reef, ale z 4 brakami, więc do rozważenia, czy się opłaca.

https://m.olx.pl/d/oferta/yerka-3000-pu ... bserved_ad
Awatar użytkownika
Vicky

Post autor: Vicky »

Odświeżę temat - bo aż się wzruszywszy zaniemogłem.
perełki OLX
https://www.olx.pl/d/oferta/kocham-moty ... Vo8pW.html
aneta

Post autor: aneta »

W ramach ciekawostki:
Tak się kończy wystawienie negatywa na OLX sprzedającej, która nie nadała paczki w terminie i nie odpisała na wiadomość z prośbą o jej nadanie (wysłaną, kiedy jeszcze był na to czas ;)).

olx.jpg

Aż się odechciewa korzystać z takich portali ;) A jestem tam aktywna od kilku lat i nigdy nikt nie miał ze mną żadnego problemu - zarówno kiedy byłam stroną sprzedającą, jak i kupującą. Do czasu :shock:
Poza negatywem, który wystawiłam pani po nieudanej transakcji i otrzymaniu zwrotu na konto, zgłosiłam jej wiadomości do OLX jako niestosowne/ obraźliwe, chociaż nie sądzę, że to cokolwiek da. No i pani prawdopodobnie mnie zgłosiła najpierw :lol:
Awatar użytkownika
Vicky

Czytam i Czytam. I widzę, że jednak dziwne rzeczy się dzieją. Nie na darmo w telewizji mówią o alternatywnej rzeczywistości. :lol:
A tak swoją drogą to miała być jakaś cenna rzecz? Czy coś zupełnie zwyczajnego, co nagle nabrało sentymentalnych wartości dla sprzedającej?
aneta

Patrząc po cenie, dla sprzedającej raczej nie :P Ale mnie zależało na zakupie, bo od dawna chciałam mieć ten wzór (taka jedna pięćsetka Castora z pociągiem, której szukam od dawna). W sumie nic szczególnego wizualnie, ale chciałabym kiedyś ułożyć wszystkie pociągi wydane przez tę markę :D
Awatar użytkownika
edorka

Post autor: edorka »

Dla miłosników czarno-białych puzli ;)
https://www.olx.pl/d/oferta/retro-puzzl ... er_profile
Ravensburger, 1000 Dinner 2000
Awatar użytkownika
edorka

Tylko dzisiaj przesyłki olx za 1 zł ;)
Awatar użytkownika
kallarepka

Post autor: kallarepka »

Puzzle piękne, ale cena już nie.

https://m.olx.pl/d/oferta/puzzle-kolekc ... Z7AUY.html
image.jpeg-3.jpg
Peter43

Post autor: Peter43 »

Są szurnięci, za kajko i kokosz 160 elementów chciał ktoś 1500zł ostatnio. Zszedł na 700 po miesiacu. W zyciu stowy bym nawet nie dal chociaz kolekcjonuje staruszki.
Awatar użytkownika
kallarepka

Post autor: kallarepka »

Peter43 pisze: 10 marca 2024, 18:23 Są szurnięci, za kajko i kokosz 160 elementów chciał ktoś 1500zł ostatnio. Zszedł na 700 po miesiacu. W zyciu stowy bym nawet nie dal chociaz kolekcjonuje staruszki.
Ciekawa jestem, czy są ludzie, którzy tyle zapłacą za puzzle. Szkoda, że olx nie pokazuje, czy obserwowane ogłoszenie zakończyło się sprzedażą czy wygasło z innych powodów.
Peter43

Nie wiem jak z olx, ale ostrzegam przed allegrolokalnie, co drugi-trzeci sprzedany przedmiot jest zwracany i bardzo szybkimi ruchami allegro usiluje doprowadzic do sytuacji w ktorych bedzie mozna obciazyc sprzedajacego kosztami. Chwila nieuwagi i strata kasy za prowizje i wysylke. Dziwne sie to robi, wczesniej tak nie bylo. Triche to wyglada jakby sami kupowali i zwracali.
Peter43

Nie mam po prostu sily....
Przestrzegam przed zakupami u tej osoby ponizej na Vinted
Puzzle opisane jako kompletne oczywiscie przyszly niekompletne.
Propozycja zwrotu kosztow oczywiscie przyjeta w taki sposob, ze nie oplaca sie z niej skorzystac.
Pani ma wystawione jeszcze jakies castory wiec podaje namiary dla przestrogi!
IMG_1528.PNG
Awatar użytkownika
Vicky

Dzień dobry.
Chciałem dziś poruszyć temat OLX - wymóg podawania danych do skarbówki. Czy ktoś z Was (kto oczywiście aktywnie korzysta z tej platformy) dostał taką informację od portalu?
W skrócie: dostałem wiadomość dotyczącą prośby o uzupełnienie danych, żeby OLX mógł przekazać informację do Urzędu Skarbowego. Ile "zarobiłem" i za co na transakcjach w minionym okresie (chyba odnosi się do 2 lat wstecz).
Pytam się, bo to dość dziwne. Albo mówiąc inaczej - czyżby nastąpił nagły zwrot w polityce darmowych ogłoszeń?
Pozdrawiam.
V.
Awatar użytkownika
wijkaa

Post autor: wijkaa »

Chyba chodzi o zmiany w podatkach. Skarbówka będzie sprawdzała czy skala sprzedaży nie jest za duża i nie powinna ta sprzedaż podlegać opodatkowaniu.
Awatar użytkownika
edorka

Moja siostra kiedyś dostała, jeszcze przed akcją zgłoszeń do skarbówki. Nie uzupełniła, założyła nowe konto na inny adres email (alias wystarczy sobie zrobić ;) ). Wydaje mi się, że obowiązująca ustawa dotyczy tylko tego roku, zgłaszają do skarbówki po osiągnięciu sprzedaży 30 przedmiotów. Podatek obowiązuje natomiast od zawrotnej kwoty 30 000 zł w skali roku.
Awatar użytkownika
Charlotka90
Czwarty stopień puzzlomaniactwa

Post autor: Charlotka90 »

edorka pisze: 19 sierpnia 2024, 10:23 Podatek obowiązuje natomiast od zawrotnej kwoty 30 000 zł w skali roku.
Do tej kwoty liczą się wszystkie dochody (emerytury, etat, działalność - na zasadach ogólnych). Niektórzy mogliby pomyśleć, że te 30000 to tylko sprzedaż na olx.
Awatar użytkownika
edorka

Charlotka90 pisze: 19 sierpnia 2024, 10:40
edorka pisze: 19 sierpnia 2024, 10:23 Podatek obowiązuje natomiast od zawrotnej kwoty 30 000 zł w skali roku.
Do tej kwoty liczą się wszystkie dochody (emerytury, etat, działalność - na zasadach ogólnych). Niektórzy mogliby pomyśleć, że te 30000 to tylko sprzedaż na olx.
Ale to chyba też nie do końca, bo aby nie musieć płacić podatku kwota ze sprzedaży nie może przekroczyć 2000 euro w skali roku - moja interpretacja jest taka, że dopóki nie przekroczę tej kwoty nie muszę płacić podatku.
I dodatkowo należy pamiętać, że podatku nie płaci się od sprzedaży przedmiotu, który kupiliśmy ponad pół roku wcześniej, co chyba należy jakoś udowodnić. W moim przypadku ciężko, bo rzadko zachowuję paragony, jedynie rzeczy zakupione przez internet mogę sprawdzić :roll:
aneta

No i ewentualny podatek byłby od zysku, czyli tylko w przypadku, gdy przedmiot sprzedaliśmy drożej niż kupiliśmy.

Ja podałam dane w formularzu na OLX :/ Mnie zaraportują do skarbówki, bo miałam ponad 30 transakcji w 2023 roku (ale na pewno na znacznie mniejszą kwotę niż 2k EUR), ale mam nadzieję, że nic z tego nie wyniknie ;) Podobnie jak Edorka - nie trzymam paragonów. A większość puzzli kupowałam na OLX (a potem również tamże sprzedawałam dalej).
Awatar użytkownika
Charlotka90

Post autor: Charlotka90 »

Edorka bardzo możliwe. Mi chodziło tylko o ten limit 30000.
Szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia jak skarbówka będzie traktowała te transakcje z olx. Myślę że prędzej będą kontrole osób które sprzedają na olx czy vinted większą ilość rzeczy niż te 30. Oni tam czasu nie mają, żeby kontrolować działalności gospodarcze a co dopiero olx.

Dla pewności lepiej sprzedawać bez zysku i po upływie 6mcy od nabycia.
Awatar użytkownika
wijkaa

Na pewno nas, którzy sprzedają puzzle po 15 zł nikt nie będzie kontrolował.

Za to mam inną sprawę - ostatnio co wstawię ogłoszenie to mam wiadomość z prośbą o podanie maila. Jakiś mają duży problem z tymi próbami wyłudzenia danych.
Jagoda

Post autor: Jagoda »

wijkaa pisze: 20 sierpnia 2024, 11:29 Na pewno nas, którzy sprzedają puzzle po 15 zł nikt nie będzie kontrolował.

Za to mam inną sprawę - ostatnio co wstawię ogłoszenie to mam wiadomość z prośbą o podanie maila. Jakiś mają duży problem z tymi próbami wyłudzenia danych.
Nie podawaj. Miałam taka akcje, podałam bo przecie mail jest u mnie podany. Za moment miałam kolejne info z tzw wiadomości, żeby sprawdzić maila. Sprawdziłam i tu się zatrzymałam, bo coś kolejnego chcieli i tu już mi to śmierdziało. W międzyczasie z kumpela pisałam, też mówiła, że nie reagować , bo oszustwo. A gdy z nią pisałam, wkroczył olx, błyskawicznie, że nigdy nie chcą takich informacji, że oszustwo potencjalne. Pojawiło się to w czacie z tym oszustem. Jednocześnie zblokowali naszego czata, a dane oszusta zmieniły się na czarny kolor.
Awatar użytkownika
wijkaa

A to że nie podawać to wiedziałam. Bardziej byłam zdziwiona że ktoś na każde nowe ogłoszenie tak pisał, jakiś sprawny program napisali oszuści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aukcje”