Puzzle Świąteczne i Inne Tematyczne Imprezy na Forum - Dyskusja.
Moderatorzy: Vicky, Czak Noris
Re: Puzzle Świąteczne i Inne Tematyczne Imprezy na Forum - Dyskusja.
A zwykłe koty (np. dachowce) nie są w pełni udomowione, więc to też dzika natura 

Tak. Zwierzęta nieudomowione.

Mam 2 pytania:
1) Czy do dzikiej natury wliczamy również wszelakiego rodzaju naturalną zieleninę, góry, rzeki, jeziora, morza i tym podobne?
2) Do tematu wliczają się same zdjęcia, czy również szeroko rozumiana grafika i malarstwo?
1) Czy do dzikiej natury wliczamy również wszelakiego rodzaju naturalną zieleninę, góry, rzeki, jeziora, morza i tym podobne?
2) Do tematu wliczają się same zdjęcia, czy również szeroko rozumiana grafika i malarstwo?
Ad. 2. Nie widzę przeciwskazań, żeby to były też "sztuczne obrazki".Emerencja pisze: 19 marca 2025, 18:48 Mam 2 pytania:

Ad. 1. Myślę, że to trudne pytanie. Osobiście skłaniał bym się, żeby to pojęcie nie było rozdmuchiwane do nie wiadomo jakich rozmiarów. Zwlaszcza, że to będzie zmierzać za bardzo w stronę krajobrazu.
Ad. 1)
Dokładniej miałam na myśli takie rzeczy jak: rzeka płynąca po kamieniach, drzewo ujęte na tle tafli jeziora, wyspa koralowa czy tak ukochane przez znaną nam Forumowiczkę zorze polarne.
Dokładniej miałam na myśli takie rzeczy jak: rzeka płynąca po kamieniach, drzewo ujęte na tle tafli jeziora, wyspa koralowa czy tak ukochane przez znaną nam Forumowiczkę zorze polarne.
- Charlotka90
- Piąty stopień puzzlomaniactwa
Może stricte fauna i flora? Rośliny i zwierzęta? Bez plaż, gwiazd i widoków takich z horyzontem? Góry by moze mogły być ale np bez miasteczka na obrazku. Zeby na danym obrazku nie bylo rzeczy stworzonych przez czlowieka (typu mosty, drogi asfaltowe, budynki). Jak myślicie?
Ewentualnie jakaś konsultacja z Vicky przed rozpoczęciem ukladania
Ewentualnie jakaś konsultacja z Vicky przed rozpoczęciem ukladania
- kallarepka
Ja myślę, że to się i tak pewnie trochę rozmyje w trakcie trwania zabawy, jak to w życiu, ale też bym się skłaniała ku temu, żeby zrezygnować z krajobrazów. I zjawiska meteorologiczne też mi się nie kojarzą z dziką przyrodą 

Zgadzam się z kallarepką 
Muszę przyznać, że temat jest dość niejednoznaczny i ciężki do zinterpretowania, ale ja bym na przykład puzzle ze zdjęciami lasu (np. serię Stefan Hefele Schmidta) zakwalifikowała jako dziką naturę, a już jakiś tam widoczek (plażę, górski landszaft) niekoniecznie.

Muszę przyznać, że temat jest dość niejednoznaczny i ciężki do zinterpretowania, ale ja bym na przykład puzzle ze zdjęciami lasu (np. serię Stefan Hefele Schmidta) zakwalifikowała jako dziką naturę, a już jakiś tam widoczek (plażę, górski landszaft) niekoniecznie.
- Esmeralda
To ja dorzucę w takim razie jeszcze kolejne pytanie przed rozpoczęciem pierwszego konkursu, mam kilka wzorów ze zwierzakami, ale to takie hmm. nie to zdjęcie, nie to malarstwo. Tego typu obrazek z delfinami, misie 1000 z castora wśród drzew czy 1500 castora Twilight...
2025 - 19,600 elementów, 22 pudełka, 23 obrazki
2024 - 75.007 elementów, 88 pudełek, 93 obrazki
2023 - 33.590 elementów, 44 pudełka, 46 obrazków
2022 - 59.900 elementów, 60 pudełek, 60 obrazków
2021 - 62.200 elementów, 61 pudełek, 73 obrazki
2024 - 75.007 elementów, 88 pudełek, 93 obrazki
2023 - 33.590 elementów, 44 pudełka, 46 obrazków
2022 - 59.900 elementów, 60 pudełek, 60 obrazków
2021 - 62.200 elementów, 61 pudełek, 73 obrazki
Myślę, że to akurat ok. Spełniają kryterium "dzikości".Esmeralda pisze: 23 marca 2025, 12:59 To ja dorzucę w takim razie jeszcze kolejne pytanie przed rozpoczęciem pierwszego konkursu, mam kilka wzorów ze zwierzakami, ale to takie hmm. nie to zdjęcie, nie to malarstwo. Tego typu obrazek z delfinami, misie 1000 z castora wśród drzew czy 1500 castora Twilight...

Czyli, podsumowując:
- dzika fauna: wszelkie zwierzęta dziko żyjące w dowolnej formie - w grupie i solo, w kwiatkach, w krzakach czy na stepie?
- dzika flora: dziko zarośnięte obszary ale bez krajobrazów/pejzaży - kawałek lasu, krzaki, kwiatki, mchy - wszystko dzikie i nie tknięte ludzką ręką?
- dzika fauna: wszelkie zwierzęta dziko żyjące w dowolnej formie - w grupie i solo, w kwiatkach, w krzakach czy na stepie?
- dzika flora: dziko zarośnięte obszary ale bez krajobrazów/pejzaży - kawałek lasu, krzaki, kwiatki, mchy - wszystko dzikie i nie tknięte ludzką ręką?
Od jutra startuje temat na dziką naturę. 
-
Jest godzina 23 to start układania dzikiej natury za godzinę czy za kilkanaście godzin?
Pierwszy raz chcę brać udział i nie wiem jak się przygotować, gdzie zgłosić puzzle które chcę układać itp.
Od jutra start, tzn., że jutro pojawi się /zostanie założony specjalny temat na forum, gdzie będzie można wpisywać swoje ułożone propozycje. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w tym dedykowanym miejscu.
Technicznie nikt nie broni zacząć od już, od teraz.
Dodatkowym smaczkiem dla zabawy jest tajemniczy przedmiot.
Dla ułatwienia i zobrazowania przykład z ostatniej zabawy.
Technicznie nikt nie broni zacząć od już, od teraz.

Dodatkowym smaczkiem dla zabawy jest tajemniczy przedmiot.
Dla ułatwienia i zobrazowania przykład z ostatniej zabawy.